Schoolverlichting programma

Schoolverlichting

Ga voor ontspanning en rust in de klas!

Schoolverlichting? Je denkt wat is dat?
Schoolverlichting is een initiatief om een cultuur van verstilling en inspiratie te stimuleren binnen het onderwijs. Scholen die meedoen beginnen met yoga, meditatie of mindfulness waardoor kinderen kunnen ontspannen, opladen en kunnen openstaan voor inspiratie. Naast de cognitieve vakken komt er op deze manier ruimte voor de gevoelswereld van kinderen en het ontwikkelen van essentiële levenskunsten. Wereldwijd experimenteren meer dan 10.000 scholen met verstilling en de resultaten zijn fantastisch.

Regelmatige meditatie leidt tot meer geluk, focus en zelfvertrouwen. Het vermindert stress, geweld, pesten en de schoolresultaten gaan omhoog.
De docent doet actief mee, en de lessen worden gegeven in het eigen lokaal, aan de tafels van de kinderen. Op deze manier kan de leraar oefeningen later zelf ook makkelijk toepassen.

Soms denken leerkrachten dat het uitvoeren hiervan een grote tijdsinvestering is. Kostbare tijd die je niet kunt missen. Maar eenmaal aangeleerd ontstaat in enkele minuten rust in de groep, is er meer betrokkenheid en concentratie en hebben kinderen weer de ruimte de stof tot zich te nemen. Betrokken kinderen die zich met een open mind kunnen concentreren, geven de leerkracht rust en ruimte. Je besteedt er tijd aan om juist tijd te krijgen.

Wij stellen Sanne Alkema aan je voor:
Ik kwam na een fietsongeluk in aanraking met yoga tijdens mijn revalidatie en merkte dat dit mij een verbinding gaf met mijzelf die ik iedereen gun. Ik ben mij toen gaan opleiden tot yoga docent. Ik geef met veel plezier yoga aan volwassenen, maar natuurlijk vooral aan kinderen. Tijdens de lessen zie ik groot en klein even uitblazen, doordat we werken met het lichaam en de adem gaan we even uit ons hoofd en verdwijnen we in het moment.

Ik begon mijn carrière als docent beeldende kunst en heb hier mijn basis gelegd voor het lesgeven. In de Advanced Study Schoolverlichting ben ik door De Nieuwe Yogaschool vanuit verschillende expertises – (kinder)yoga en meditatie, pedagogie, psychologie – opgeleid om zowel kinderen als leerkrachten/ pedagogisch medewerkers  te begeleiden en te inspireren om de instrumenten van yoga, meditatie en mindfulness op een veilige manier in de klas te kunnen toepassen.

Tijdens het programma doen we (stilte-)oefeningen en blijven dicht bij de zintuigen om te ontdekken dat er in jezelf altijd een stille plek is waar je naartoe kunt gaan. Behalve een positieve invloed op prestaties van kinderen en leerkrachten zal het vooral van waarde zijn voor het algehele welzijn van het kind en een fijne en veilige sfeer in de groep bevorderen.

Kijk hier voor een filmpje met meer uitleg over schoolverlichting

  • Programmaduur: 6 weken
  • Soort: incompany (in de klas)
  • Inzet per week: een half uur
  • Programma: het programma is opgedeeld in zes thema’s, te weten: aandacht, emoties (gedachten een lichaam), liefde, zelfvertrouwen (angst), samenwerken (verbinding) en dankbaarheid.
  • Kosten: op aanvraag

⇒We bieden naast schoolverlichting ook Yoga voor peuters en kleuters. Verder lezen

Neem dan contact op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. We bespreken graag wat er mogelijk en nodig is.

Soort training

Fysiek